Tysk kultur och matchdrömmar

Tyskläraren Daniela Franzke har bott i Tyskland stora delar av sitt liv. På lektionerna lär hon inte bara ut språket, utan även tysk kultur. Till exempel vet hon allt om den tyska skolan och hon pratar gärna om allt från tyska bundesligan till skatteregler och autobahn.

Daniela har en gedigen utbildning inom skola. Hon är utbildad lärare för engelska, tyska, SO, idrott och fysik.
– Men att undervisa i mitt hemspråk (tyska) är svårslaget. Jag lägger mycket tid på att ge eleverna en bild av den tyska kulturen och samhället. Till exempel är ingenting i den tyska skolan gratis – skolböcker, mat och material får eleverna bekosta själva.
– De får också betyg från andra klass och separeras i olika skolor från femman beroende på hur framgångsrika de varit.

På fritiden har Daniela oftast fullt upp och hon har hunnit med att prova på en rad idrotter.
– Friidrott, gymnastik, dans och badminton är bara ett axplock av allt jag gjort. De senaste fyra åren har jag spelat tennis.
– Dessutom gillar jag friluftsliv med simning i sjöar, paddling, längdskidor och vandringar i naturen. Därför tror jag att Prolympia kommer att vara en bra arbetsplats för mig.
– Jag älskar dagar då hela klassen gör en idrott eller en utflykt tillsammans. Det gör klassen till ett team och tränar dessutom deras sociala kompetens på ett sätt som man aldrig kan göra i ett klassrum.

En sak hoppas Daniela alldeles extra på.
– Redan nu har jag en liten dröm. Jag vill att eleverna ska få leta upp tyska idrottsskolor och så kanske vi kan åka dit, eller de hit, och så möts vi i en match. Då får de träna språket på bästa sätt!