Stjärnskådaren från El Salvador

Hon har tävlingssimmat, tittat på stjärnor genom teleskop och fick höra historiska berättelser som godnattsagor. Historie- och spanskaläraren Hazzel Hesslind kommer från El Salvador och har språket och berättandet i blodet.

När andra barn fick höra sagor om drakar och prinsessor fick Hazzel lära sig om det antika Grekland och Romarriket. För 20 år sedan flyttade hennes familj till Sverige och där fortsatte intresset för historia – och simning.
– Jag har tävlingssimmat sedan jag var barn, främst i fjärilssim. Jag har därför egen erfarenhet av att kombinera skolan med en elitidrottssatsning.
– Sport och utbildning går hand i hand för mig. Om eleverna får stressa ner på idrotten så kommer de fräscha och mottagliga till lektionerna på skolan. Därför tycker jag att Prolympia har ett perfekt upplägg.

Intresset för simning kommer från Hazzels pappa, precis som mycket annat.
– Vi har ännu ett gemensamt intresse – nämligen astronomi! Sedan jag var liten har vi haft ett teleskop hemma och pappa lärde mig tidigt att använda det. Astronomi är något vi kan prata om i timmar.
– Men jag har några egna intressen också. Jag gillar innebandy och ibland kör jag lite hockey… eller, jag vinglar mest, men klubban är kanon som stöd!