Hemkunskap för hela livet

Hon är utbildad kock, bagare och servitris, har en kandidatexamen inom socialpedagogik, har arbetat på barn- och ungdomspsykiatrin och har dessutom gått över 100 brottningsmatcher i sitt liv. Matilda Bergmark är en mångfacetterad person med ett extra stort intresse för mat – och därför passar det extra bra att hon undervisar i hemkunskap!

Växjö-profilen Matilda har många intressen, blad dem brottning, tyngdlyftning och löpträning. Ändå är matintresset det som sticker ut.
– Jag har alltid älskat att laga och äta mat. Jag vågar nog påstå att mat är mitt största intresse. Jag ser verkligen fram emot att dela min passion för mat med eleverna.

Att tro på sig själv
Redan som sjuåring började Matilda brottas. Sporten lärde henne självdisciplin – men också vikten av att våga tro på sig själv.
– Jag känner en stor tacksamhet till brottningen som lärt mig allt det där, det har varit till stor hjälp genom livet. Jag hoppas kunna ge mina elever samma verktyg, både i och utanför hemkunskapssalen.

För Matilda var det Prolympias kärnvärden som lockade.
– Kunskap, trygghet, idrott och hälsa är starka ord både tillsammans och var för sig. De skapar förutsättningar för lärande och utveckling.
– Störst vikt lägger jag vid trygghet och hälsa – jag vill att elever ska veta att de alltid kan prata med mig om stort och smått.

Men att bidra till elevernas utveckling blir det allra roligaste.
– Jag ser otroligt mycket fram emot att hjälpa eleverna att förbereda sig inför livet som vuxen. Man kommer ganska långt om man kan tvätta, städa och laga mat när man flyttar hemifrån.