Om Prolympia Växjö

På Prolympia skapar vi förutsättningar för elever att nå så långt som möjligt i sitt lärande i kombination med möjligheten att utvecklas inom sin idrott.

Skolan är belägen i Arenastaden i centrala Växjö med närhet till idrottsanläggningar och kollektivtrafik.

Prolympia Växjö är en fristående grundskola för årskurs 7-9 med elevers hälsa, lärande och utveckling i fokus. Verksamheten genomsyras av våra värdeord – hälsa, kunskap, trygghet och idrott vilka är viktiga byggstenar i vår strävan att utforma stimulerande lärmiljöer.

Friidrottande tjejer

Idrotten i fokus

På Prolympia Växjö arbetar engagerad personal och idrottscoacher som delar elevernas intresse för idrott och hälsa. Flera av våra elever har blivit framgångsrika i sina föreningar och i större mästerskap inom olika idrotter. Vår strävan är framförallt att lägga grunden till ett livslångt intresse för idrott och hälsa.

Våra samarbetsföreningar

Vi samarbetar med föreningar inom flera olika idrotter, från de största och mest välkända elitklubbarna till mindre lokala breddföreningar.

 

Se våra specialidrotter

God undervisning

  • Goda relationer – Lärare och personal skapar ett tryggt klimat genom engagemang, glädje, respekt och förståelse för elevers olikheter.

  • Utgå från elevernas behov – Undervisningen anpassas utifrån varje elevs förkunskaper, behov och lärandestil. Kamratlärande uppmuntras.

  • Positiva förväntningar och rimliga krav – Lärare visar tilltro till elevers förmåga, ger konstruktiv återkoppling och anpassar kraven efter individen.

  • Delaktighet och engagemang – Eleverna görs aktiva i undervisningen och skolans utveckling, ges inflytande över arbetssätt och utvärderingar.

  • Tydlighet och struktur – En gemensam lektionsstruktur och tydlig planering skapar trygghet. Visuell och muntlig vägledning är central.

  • Varierad undervisning – Elever möter olika arbetsformer och material, både digitalt och analogt, samt ämnesövergripande inslag.

  • Bedömning för hållbart lärande – Bedömning sker kontinuerligt, med fokus på utveckling, transparens och trygghet. Lärandemål tydliggörs och återkoppling sker med respekt och omtanke.

Undervisningen på Prolympia

Vi strävar mot att alla elever ska mötas av det vi kallar god undervisning. God undervisning är ett gemensamt förhållningssätt för Prolympia Syd som syftar till att skapa en likvärdig, kvalitativ och utvecklande undervisning för alla elever. God undervisning utgår från skolans värdegrund – hälsa, trygghet, kunskap och idrott, och vilar på styrdokument, forskning och beprövad erfarenhet. God undervisning innefattar sju områden.

Elevhälsan

På Prolympia arbetar vi aktivt för att alla elever ska må bra och utvecklas på bästa möjliga sätt. Elevhälsan är en viktig del av skolans verksamhet och finns till för att stödja elevernas hälsa, välmående och lärande. Elevhälsan arbetar hälsofrämjande, förebyggande och åtgärdande för att säkerställa en trygg och stimulerande skolmiljö där alla elever ges förutsättningar att lyckas.

Elevhälsan består av skolsköterska, skolläkare, skolkurator, skolpsykolog, specialpedagog/speciallärare och leds av rektor. Tillsammans med lärarna arbetar elevhälsan för att främja hälsa och skapa en inkluderande och trygg skola där elever kan utvecklas både kunskapsmässigt och socialt.

Elevhälsan finns tillgänglig för alla elever och vårdnadshavare. Om du har frågor, funderingar eller behöver stöd är du alltid välkommen att höra av dig.

I elevhälsans uppdrag ingår exempelvis:

  • Att tillsammans med övrig skolpersonal utveckla lärmiljöer som stödjer elevers utveckling mot utbildningens mål.
  • Främjande, förebyggande och åtgärdande arbete kring psykisk ohälsa, stress, ångest, mobbning eller sociala utmaningar.
  • Att identifiera elevers behov och utforma främjande, förebyggande och åtgärdande stödinsatser på skol-, grupp- och individnivå.
  • Hälsobesök och vaccinationer enligt nationella riktlinjer, samt rådgivning kring levnadsvanor och hälsa.
  • Samvekan med vårdnadshavare för att tillsammans hitta de bästa lösningarna för varje elev.
  • Samverkan med externa aktörer, såsom socialtjänst barn- och ungdomshälsan, habililtering, barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) med flera.
Vidare till ansökan